top of page
  • Yazarın fotoğrafıSefa Züccaciye

Oda Kokusu ile Oluşan Duygusal Bağlar

Herkese merhaba, koku hafızamız olduğunu biliyor muydunuz? İnsan beyni kokuyu unutmaz, tanıdık bir koku sizi başka zaman dilimlerine götürebilir. Aynı zamanda koku ile aidiyet duygusunu arttırabilirsiniz. Tanıdık bir kokunun hissedilmesi bulunulan ortamda güven duymamızı sağlayacaktır.

Yazımızda, Oda kokusu nedir? Bambu çubuklar ne işe yarar? ve en doğru oda kokusunu nasıl seçmeliyiz? gibi soruların cevabını bulabileceksiniz. O zaman başlayalım.


Oda Kokusu ve Koku Hafızası Nedir?


Tarihsel araştırmalar gösteriyor ki koku tarihçesi M.Ö. 5000 dönemlerine kadar dayanmaktadır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kokunun temel kaynağını bitkiler oluşturmaktadır. Bitkilerin özleri fiziksel tedavi amacıyla kullanıldığı gibi kokuları da ruhsal tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bitkilerin yağları ve aroması fiziksel tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Zaman içerisinde gelişen teknoloji ve yardımcı maddelerle birlikte parfüm, oda kokusu gibi çeşitler çoğalmıştır. Günümüzde şehir yaşantısı ile birlikte doğadan ve güzel kokulardan uzaklaştık. Şehir yaşantısının üzerimizde oluşturduğu stresi azaltmak kokularla mümkündür. İnsanlar sevdiği ve tanıdığı kokularla zaman geçirdikçe stres seviyelerinde azalma yaşanmaktadır. Beynimizde koku alma bölgesi ile bir şeyleri hatırlama ve hafızaya alma bölgeleri birbirine çok yakındır. Bu sebeple kokular ile hatıralar birbirini tetikler. Bir poğaça kokusu bizi çocukluğumuza götürür bazen, bir yosun kokusu yaz özlemini hatırlatır veya çam kokusu doğanın içinde geçirdiğimiz günleri bizlere hatırlatır. Bir anı ve kokunun bağlantılı yolculuğu işte böyle başlıyor. Güzel bir günü veya anıyı hatırlamak veya sevdiğimiz birini anımsamak şehirleşmiş yaşantılarımıza mola vermemizi sağlamaktadır. Bulunduğumuz andan çok uzaklara gidebiliriz...


Oda kokuları bir çok alanda kullanılabilir. Örneğin; iş yeri, okul, hastane veya evimizde. Evin içerisinde de aynı şekilde farklı odalarda veya noktalarda tercih edilmektedir. Buradaki püf nokta ise birden fazla kokusunun aynı ortamda bulunmaması ve odaya ait doğru kokunun seçilmesidir.


Doğru Koku Nasıl Seçilir?


Faydalarından söz ettiğimiz oda kokularının tehlikeli olduğunu bildirmek gerekmektedir. Geçmişteki doğal kokuların yerini kimyasal maddelerle karışan kokular almıştır. Uzun süreli ve yanlış kullanımlarda fiziksel sağlığa zarar vermektedir. Kullanılan bazı kimyasal maddeler doğaya da zarar vermektedir. Bu sebeplerle birlikte doğru kokunun seçilmesi ruhsal, fiziksel ve doğanın sağlığı açısından önemli pozisyonda kalmaktadır.

Bir diğer seçim kriteri ise evimizi ve yaşam tarzımızı yansıtacak kokuyu bulmaktadır. Pozitif duyguları artırarak ortamdaki kötü kokuları yok etmesi önemlidir.


Bambu Çubuklu Oda Kokusu Doğru Tercih mi?


Bambu çubuğu, bambu ağacından elde edilmektedir. Bambu ağacının en büyük özelliği ise kökünde yer alan sıvıyı üst katmanlara iletmesidir. Kökünde yer alan sıvı kokulu sıvı olunca bambu çubukları rahatlıkla içerisinde yer alan kokuyu etrafa yaymaktadır. En çok Hindistan ülkesinde yer alan bambuların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Diğer oda kokusu türlerine göre bambu çubuklu oda kokuları hem dekoratif hem de pratik kullanımıyla her ortamın tarzına ayak uydurmaktadır. Aynı zamanda uzun süreli kullanıma imkanı sağlamaktadır. Ortamı ferah ve temiz havayla buluşturmaktadır.


Osmanlı Döneminde Kokunun Önemi


Güzel koku hayatın her alanına hakimdi. Günlük hayatta gül, misk ve amber kokuları en çok tercih edilen kokulardandı. Miskli, amberli mumlar imal edilir ve kokunun kullanım alanları arttırılırdı. Akıl hastalıkları kokularla tedavi edilirdi. Osmanlı geleneğinde Ramazan ayının 15. günü hazırlanmak üzere baş lala tarafından Hazine-i Hümayun 'dan amber, sandal ve gül suyu temin edilirdi. Camiiler Kadir gecesi hazırlanan kokularla donatılırdı.


Genel olarak geçmiş zamana bakıldığında elde edilen kazılarda da buhurdanlıklar dikkat çekmektedir. İnsanlık tarihinde koku her daim önemli bir konumda yer almıştır.


Perotti Home markası kokunun insan hayatındaki değerini ve önemi bilerek evlerinizin daha ferah ve temiz kokması için aynı zamanda dekoratif görüntüye sahip bambu çubuklu oda kokuları üretti. Birbirinden güzel 10 farklı kokumuzu evinizin birçok alanında tercih edebilirsiniz.


Ortama Göre Oda Kokusu Tercih Önerileri


Mutfak ev hanımlarının ve yemek yapmayı seven herkesin çokça zaman geçirdiği bir bölümdür. Burada daha çok meyveli kokular tercih edilebilir. Perotti Home Mango, Perotti Home Magnolia mutfaklarınız için uygun kokuları oluşturur.





Banyolarımız ise evin her zaman en özel köşesi olmuştur. Çiçeksi ve doğa kokuları banyoların ferah kokmasını sağlar. Perotti Home Turkish Bath, Perotti Home Spring Wind ve Perotti Home Rain Forest banyolarınıza yakışacaktır.





Oturma odasında dizi-fim izlerken veya kitap okurken hafif ve ruhumuzu rahatlatacak Perotti Home kokuları ise; Perotti Home Canadian, Perotti Home Vanilia, Perotti Home Jasmine kokularıdır.





Perotti Home Amber kokusunu yemek odasında veya yatak odasında veya evin her yerinde kullanabilirsiniz. Çünkü amber kokusu günümüze kadar en çok tercih edilen kokulardan biridir. İlk başta ağır gibi koksa da ortama yayılmaya başladığında sizleri hafifletecek ve günün yorgunluğunu atmanıza yarar sağlayacaktır. Amber kokusunu değerli bir diğer etkende dünya üzerinde az miktarda bulunması ve en güzel kokuya sahip olmasıdır.





Yatak odasında ise Perotti Home Woody Kokusunu tercih edebilirsiniz. Odunsu kokular yatak odalarına yakışır ve huzurlu uyku süreci oluşturur.





Perotti Home Bambu Çubuklu Oda Kokularını keşfetmek ister misiniz? Ürünlerimize ulaşmak isterseniz tıklayın.







Son Yazılar

Hepsini Gör

25 Ekim Dünya Makarna Günü

Makarna gününde yapılacak makarnalar için Perotti ürünlerinin kullanım fikirleri yazımızda yer almaktadır.

bottom of page